Deilig, saftig, litt grovt og sunt brød helt uten gjær. Hvordan? Ved å bruke natron og surmelk. Det gir en flott heving av deigen og melkesyrebakteriene kombinert med overnatting av deigen er dessuten med på å bryte ned fytinsyren i melet. Hva fytinsyre er og hvorfor du burde redusere den i kostholdet kan du lese om her.
Hva du trenger og hvordan du lager brødet:
Dag 1:
Bland:
300 g økologisk hvetemel
200 g økologisk grovt sammalt spelt(evt sammalt hvete)
200 g havremel
1 ss psyllium(fiberhusk)
1 ts havsalt
1 ts sukker
1 ss eplecider eddik
4 dl Cultura
2 dl vann
Det er ikke nødvendig å temperere ingrediensene. Når alt er godt blandet sammen dekker du til bollen og lar deigen stå i ca 15 timer
Dag 2:
Sett stekeovnen på fullt. Kle en brødform med bakepapir som er lett penslet med olje/smør.
Visp sammen 1 dl Cultura og 2 ts natron. Vend væsken inni deigen. Hell over i formen. Strø over sesamfrø. Sett formen på rist midt i ovnen. Senk temperaturen til 175 grader. Stek 90-95 minutter. Legg et bakepapir over på slutten om brødet blir for mørkt på toppen. Hvelv brødet ut av formen og avkjøl på rist.
Næringsinnhold pr 100g brød:
Serving Size 100g
|
Amount Per Serving
|
% Daily Value*
|
|
Calories
|
192
|
10%
|
Total Fat
|
2g
|
3%
|
Saturated Fat
|
0g
|
2%
|
Trans Fat
|
0g
|
|
Cholesterol
|
2mg
|
1%
|
Sodium
|
355mg
|
15%
|
Total Carbohydrate
|
38g
|
13%
|
Dietary Fiber
|
4g
|
18%
|
Sugars
|
2g
|
|
Protein
|
7g
|
14%
|
Vitamin A
|
1%
|
• |
Vitamin C
|
0%
|
Calcium
|
6%
|
• |
Iron
|
7%
|